Image
 

Drie Essen kiest voor het EasySwim Diploma

 

De negen praktijksituaties

Bekijk hier de negen praktijksituaties

Wat betekent dit?

Waarom?

  • Één superleuk en uitdagend diploma
  • Negen herkenbare praktijksituaties
  • Meer zwemplezier en een hogere zwemveiligheid

Drie Essen heeft er voor gekozen om over te stappen op het EasySwim diploma! De belangrijkste reden hiervoor is het feit dat het verschil te groot is geworden tussen onze zwemlessen en de wijze waarop we nu het proef- en diplomazwemmen organiseren. Drie Essen is altijd bezig de zwemlessen door te ontwikkelen om ze nóg leuker en beter te maken. Onze zwemlessen zijn hierdoor beduidend anders dan 10 jaar geleden. Het Zwem-ABC is echter, sinds de introductie in 1998, nauwelijks veranderd en daardoor niet langer de beste keuze.
Het EasySwim diploma sluit wél naadloos aan bij de wijze waarop we onze zwemlessen inrichten. Ook hier hebben kinderen inspraak in oefenstof, mogen samenwerken en zijn de oefeningen betekenisvol omdat ze herkenbaar zijn voor kinderen. Bovenal zullen de kinderen nóg zwemveiliger zijn doordat de praktijksituaties hen beter voorbereidt op situaties die zich voor kunnen doen tijdens vrij zwemmen.

Het EasySwim Diploma

Het EasySwim diploma is een internationaal erkend diploma. Het diploma is opgebouwd uit 9 praktijksituaties, welke gezamenlijk een betekenisvol programma vormen waarbinnen de zwemvaardigheid op een praktijkgerichte manier wordt gepresenteerd. Een programma waarbinnen zwemplezier en de betrokkenheid van de kinderen geborgd worden. Het diplomazwemmen zal geen toets moment zijn, waardoor we er een echt feestje van kunnen maken. Een overzicht van de 9 praktijksituaties vind je bovenstaand.

De opleiding voor het EasySwim diploma zal niet langer duren dan het Zwem-ABC en zal niet duurder zijn. De inhoud van de opleiding zal qua aangeleerde zwemslagen en vaardigheden niet veranderen. 
Bekijk de gevolgen voor het Reguliere traject Bekijk de gevolgen voor het Plus traject Bekijk de gevolgen voor het Versnelde traject

 

Vraag en antwoord

Waarom is er maar één diploma?

Er is gekozen voor een écht ongedeelde opleiding; er is geen tussentijdse uitstap mogelijk na A of B. Dit is een keuze op basis van professionaliteit en kennis van zwemveiligheid: wij geloven dat kinderen pas écht zwemveilig zijn wanneer zij de hele zwemopleiding af maken tot aan het diploma zwemmen. Nu is dat het C diploma en straks is dat het EasySwim diploma. Hierbij zijn kinderen nog zwemveiliger omdat zij de vaardigheden uitvoeren in situaties die zij in andere zwembaden en op vakantie ook tegen komen.

Wat zijn de grootste verschillen tussen het EasySwim diploma en het Zwem-ABC

Het grootste verschil zit in de wijze waarop de vaardigheden worden getoetst. Ter illustratie: bij het zwem-ABC wordt de techniek en conditie getoetst door het zwemmen van banen van 25 meter. Voor kinderen is dit saai en niet betekenisvol. Bij het EasySwim diploma worden deze zelfde vaardigheden getoetst door op een speelse wijze kriskras te zwemmen waarbij ze tussendoor andere opdrachten krijgen met bijpassend verhaaltje. Voor kinderen veel leuker en deze situatie bereidt hen beter voor op situaties die ze tegen kunnen komen. Bij vrij zwemmen hebben we immers kinderen nog nooit achter elkaar aan zien zwemmen…

Is het EasySwim diploma een wettelijk geldig diploma?

In Nederland is er géén wettelijk zwemdiploma. Er zijn op dit moment, naast het Zwem-ABC, al meerdere diploma’s in de markt. Een voorbeeld hiervan is het diploma van de KNZB (wedstrijdbond), die met SuperSpetters een diploma hebben ontwikkeld naast het ABC wat zich meer richt op de borstcrawl. Daarnaast is het EasySwim Diploma (gericht op zwemveiligheid én zwemplezier) ontwikkelt door EasySwim in samenspraak met het platform van deelnemende EasySwim baden (meer dan 125 baden internationaal) en een externe Raad van Advies met (inter)nationale experts op diverse vakgebieden die gezamenlijk erkennen dat de inhoud van het EasySwim Diploma enerzijds de zwemveiligheid meer dan voldoende waarborgt en anderzijds optimaal aansluit bij de laatste pedagogische inzichten die centraal staan binnen de EasySwim methodiek.

Hoe is de kwaliteit van het EasySwim diploma geborgd?

Om gebruik te mogen maken van het EasySwim diploma moeten wij voldoen aan een aantal strikte voorwaarden, zoals deelname aan Star Support. Daardoor is er de zekerheid van een hoge basiskwaliteit met gecertificeerde lesgevers, die minimaal iedere twee jaar bijscholing krijgen. Deze kwaliteit houden we op peil en optimaliseren we door de tevredenheid bij de ouders te meten. De Raad van Advies van EasySwim ziet toe op de kwaliteit van het EasySwim Diploma.

Staat uw vraag er niet tussen?

Indien uw vraag er niet tussen staat, aarzel dan niet, stel uw vraag middels het onderstaande contactformulier en wij zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen.
Voornaam *
Tussenvoegsel
Achternaam *
E-mailadres *
Telefoonnummer
Stel uw vraag